Czerpiąc z bogactwa natury oraz wyjątkowego smaku jagody kamczackiej stworzyliśmy dla Państwa pełne aromatu półwytrawne wino.
ZAPRASZAMY DO SKLEPU

Odkryj delikatny smak półsłodkiego wina, które powstało w rodzinnym gospodarstwie, gdzie bogactwa natury traktuje się z najwyższą starannością i szacunkiem.
ZAPRASZAMY DO SKLEPU

W winiarni Warulik robimy wina wyłącznie z owoców najwyższej jakości, a każdy etap produkcji doglądamy z wielką uwagą i troską.
ZAPRASZAMY DO SKLEPU
dwie butelki wina i kieliszek
O nas

Winiarnia Warulik

Gospodarstwo HASKAP powstało w 2014r i jest gospodarstwem rodzinnym. Część naszej plantacji znajduje się na terenie Doliny Rawki - obszaru Natura 2000. Uprawę prowadzimy metodą ekologiczną. W naszym gospodarstwie uprawiamy głównie jagodę kamczacką, z której wytwarzamy wina oraz soki.

Od połowy czerwca prowadzimy również sprzedaż świeżych owoców jagody kamczackiej, a w późniejszym terminie borówki amerykańskiej.

Duże doświadczenie w prowadzeniu gospodarstwa Haskap oraz troska o naturalny rozwój naszych upraw, skłoniły nas do stworzenia dla Państwa pierwszego w Polsce wina z jagody kamczackiej, co napawa nas ogromną dumą.

regionalna uprawa

wyrób naturalny

przeciwutleniacze

manufaktura

Zapraszamy wszystkich do zakupów naszych produktów.

5% rabatu na pierwsze zakupy
dwie butelki wina i kieliszek
Jagoda kamczacka

Przedstawiamy Państwu jagodę kamczacką

Wiciokrzew posiada owoce jagody o wielkości nawet do 4,5 cm. Ciemnoniebieska, pluszowa skórka okrywa głęboki, rubinowy, słodki miąższ. W literaturze smak owoców porównywany jest często do malin, jagód, jeżyn i czarnego bzu - jednocześnie! Jest to połączenie idealne, aby stworzyć dla Państwa wino o długim i niepowtarzalnym smaku.

Jagoda kamczacka (haskap) pochodziła pierwotnie z wyspy japońskiej Hokkaido i Kamczatki w Rosji. Owoce jagody kamczackiej zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy, dlatego w Japonii od dawna używano ich do obniżania ciśnienia krwi i łagodzenia problemów trawiennych, była nawet stosowana jako eliksir młodości – nie od dziś wiadomo, że Japończycy żyją najdłużej ze wszystkich ludów na świecie.

Wysoka zawartość cennych przeciwutleniaczy w owocach jagody kamczackiej sprawia, że są one doskonałym składnikiem diety skutecznym w zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca i wiele innych.

Dlaczego zatem nie połączyć dbałości o zdrowie z przyjemnością?

ZAPRASZAMY DO SKLEPU

Owoce jagody kamczackiej zawierają dużą ilość cennych przeciwutleniaczy, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

ZAPRASZAMY DO SKLEPU

PRODUKCJA WINA

Od jagody kamczackiej do wina z winiarni Warulik

Tworzenie kształtu naszego wina jest dla nas sztuką samą w sobie. Starannie dobieramy każdy owoc, ale nie tylko - z wielką troską dbamy o wino na każdym etapie jego powstawania, od uprawy sadzonek, poprzez zbiór, każdy etap fermentacji, rozlewanie i przechowywanie, by stworzyć trunek najwyższej jakości, który zadowoli najbardziej wymagających smakoszy, a jego degustacja sprawi, że przy następnej okazji wybiorą Państwo znów nasze wino.

jagoda warulik ikonka

SADZENIE I UPRAWA

W naszym rodzinnym gospodarstwie troszczymy się o jak najlepsze wykorzystanie darów natury.

jagoda warulik ikonka

ZBIORY

Zbiory zaczynamy w określonym czasie tak, by nasza jagoda miała w sobie najwięcej słodyczy..

jagoda warulik ikonka

SORTOWANIE

Wybieramy i sortujemy manualnie każdą jagodę. Mamy wtedy pewność, że do naszych butelek trafiają jedynie owoce najwyższej jakości.

jagoda warulik ikonka

PRZECHOWYWANIE

Owoce układamy w kadziach, a gdy zaczyna się pierwszy proces fermentacji, to dla nas znak, by doglądać ich uważnie.

jagoda warulik ikonka

FERMENTACJA

Następnie pozyskany sok z naszych jagód poddajemy fermentacji właściwej, by na samym końcu wino dojrzewało w zbiornikach przez około 6 miesięcy.

jagoda warulik ikonka

ROZLEWANIE I BUTELKOWANIE

Voilà! Wino trafia do butelek, a następnie do Państwa domów.

ZAPRASZAMY DO SKLEPU

NASZE WINA

Wina z jagody kamczackiej

Aby zaspokoić wymagania smakowe wszystkich Państwa, stworzyliśmy wino półsłodkie i półwytrawne. Długoletnia praca w rodzinnym gospodarstwie, pełna pasji i miłości do ziemi, oparta o innowacyjność i profesjonalizm, doprowadziły nas do momentu, kiedy możemy Państwu przedstawić efekty naszej pasji: półsłodkie i półwytrawne wina z jagody kamczackiej z naszej winiarni Warulik.

WINO PÓŁWYTRAWNE

Wino półwytrawne

Polecamy do wykwintnych dań, chociaż nie zawodzi podniebienia także do innych potraw. Purpurowa głębia koloru nie kłóci się z aromatem, co pozwala odkryć długi, owocowy smak z nutą goryczy, która na końcu daje intensywnie przyjemne doznania.

kieliszek wina
BARWA: czerwona
kieliszek wina
SMAK: półwytrawne
kieliszek wina
TEMP. PODANIA: schłodzone do 15 ºC
butelka wina
Wino półwytrawne należy podawać do dań:
  • z mięsa czerwonego
  • pieczeni
  • makaronów
  • z mięsa smażonego
  • twardych serów o wyrazistym smaku

WINO PÓŁSŁODKIE

Wino półsłodkie

Wino jest niezwykle miłe i aksamitne dla kubków smakowych, przy czym nie gubi swojego charakteru i poleca się je do kolacji przy świecach o każdej porze roku, przy sezonowych potrawach na stole. Rubinowy ciemny kolor razem ze słodkim, pełnym aromatem nie dadzą się zapomnieć.

kieliszek wina
BARWA: czerwona
kieliszek wina
SMAK: półsłodkie
kieliszek wina
TEMP. PODANIA: schłodzone do 15 ºC
butelka wina
Wino półsłodkie należy podawać do dań:
  • z kaczki i cielęciny
  • do przystawek
  • do deserów
  • delikatnych serów o łagodnym smaku

Aktualności

Zobacz co się u nas dzieje - odwiedź naszego bloga

14 czerwiec
jagoda kamczacka

Dni Otwarte na Plantacji Jagody Kamczackiej – relacja z wydarzenia

Zapraszamy do relacji z wyjątkowego wydarzenia, które

...
14 czerwiec
02 czerwiec

Weekend na plantacji JAGODY KAMCZACKIEJ

Dni otwarte na plantacji Jagody Kamczackiej!

02 czerwiec
28 czerwiec
zestaw win

Weekend z jagodą kamczacką

W weekend 20-21 czerwca miedzy 10:00 do 17:00 odbyły sie na naszej plantacji
...
28 czerwiec